TransFormare cu Mircea CASTER. Consilierul tau personal

Cand iti este bine cu tine, iti este bine oricum. Oriunde, oricand si cu oricine.

trans-formare

 

Click here to edit subtitle

Blog

Sa gandim pozitiv? Simplu: sa nu ne mai gandim la asta.

Posted on October 21, 2012 at 1:05 PM

Zilele astea am auzit de un guru american care se intreba mai mult sau mai putin retoric: „Daca milioane de americani fac uz de Legea Atractiei (practicarea acesteia fiind de departe cea mai raspandita in SUA – nota mea), atunci de ce SUA trece, continua sa treaca printr-o asemenea criza?”

OK. Chiar daca nu toata lumea a auzit despre aceasta lege si de modul in care este formulata, azi aproape ca nu este nimeni care sa nu fi citit sau caruia sa nu i se fi spus ca trebuie sa gandeasca pozitiv. Ca asta atrage binele in viata sa. Ca daca va gandi pozitiv se vor revarsa asupra sa toate binefacerile gandite si negandite, dintr-un Corn al Abundentei Universale.

Bun, si? Ati incercat pana acum sa va creati o viata noua, mai buna, doar gandind pozitiv? Ati facut exercitiul de a va concentra numai pe gandurile pozitive? De ce nu functioneaza sau, mai bine spus, de ce nu intotdeauna, daca este Lege? Cine si de ce o incalca?

Daca ai ajuns aici si inca mai citesti, trebuie sa iti mai spun ceva: departe de mine sa pledez pentru gandurile negative, departe de mine sa neg ca este de preferat sa ai ganduri frumoase si ... da, pozitive. Dar nu pot sa nu ma intreb: de ce adesea nu functioneaza aceste Legi, asa cum sunt ele raspandite si aplaudate de din ce in ce mai multi adepti ai maestrilor si invatatorilor care le predica? Si pot sa incerc sa dau si un raspuns, mai incolo.

Se intampla, dupa ce am fost convinsi de importanta ganditului pozitiv si suntem deja prinsi de speranta ca asta ne poate schimba viata, sa constatam ca este ceva care scartaie, ca degeaba ne-am sfortat sa gandim pozitiv – sa am bani mai multi, sa gasesc un job mai bun, sa-mi gasesc perechea, sa nu ma cert cu perechea, sa nu mai racesc iarna asta, sa castig la loto, sa, sa... Si atunci, incepem sa ne intrebam de ce nu a functionat.

OK, exista raspunsuri. Zeci si sute de explicatii si reguli noi ne invata ca ar fi bine sa rostim gandul pozitiv de treizeci de ori pe zi, sa il scriem de cincisprezece ori, sa il formulam intrun anume fel, sa adaugam o anume emotie gandului bun, sa nu il mai gandim pe cel rau, sa nu mai gandim negativ, sa gandim doar pozitiv si sa fim intr-un extaz continuu, indiferent de ploaie si de vant sau de durerea din spate. Si apoi sunt popularizate zeci si sute de tehnici si metode, care ne invata si cum sa o facem.

Dar cine – iertata-mi fie expresia! – poate sa fie in stare de erectie perpetua? Cine poate sa fie pe culmea extazului mereu? Si cum sa faci, in ce fel, ca sa nu mai ai decat ganduri pozitive? Poti sa controlezi asta?

Da, bine, este adevarat: uneori – poate chiar de multe ori, pentru unii  – Legea Atractiei ori a Rezonantei, Secretul, chiar s-a adeverit. Au gandit pozitiv si au obtinut ceea ce au gandit. Nu a fost o intamplare, nu o coincidenta, nu o consecinta a unor diversi alti factori. A functionat Legea.

Da, dar cand functioneaza este si mai rau. Pentru ca ne intareste in aceasta credinta: ca functioneaza, ca poate functiona. Si ce facem dupa aceea, cand in alte situatii nu mai merge, cand se intampla sa nu reusim sa cream ce am dorit prin puterea gandului, oricat de pozitiv o fi fost si dupa toate regulile, tehnicile si metodele invatate temeinic?

Cand se intampla sa nu (ne) mearga, zicem: am gresit. Am gresit ceva. Ceva nu am facut bine, daca acum nu a mers. Ha! Si este tocmai acesta gandul pozitiv care ne lipsea? Ca am gresit? Nu prea! Si-atunci? Ce este de facut? Cum sa facem sa gandim in continuare numai pozitiv, sa nu ne mai lasam manati de negativitate?

Ca sa putem raspunde, ar fi bine sa ne lamurim mai intai cine suntem "NOI", cei care sa gandim pozitiv?  Cine gandeste? Care „NOI”? 

Fiecare, cand spunem „EU”, ne identificam cu mintea constienta. Aceea care cugeta, care gandeste, care rationeaza. Doar cu aceea. Dar de unde vin toate gandurile alea, inclusiv cele pe care nu le vrem? Din mintea constienta? De ce le gandim, daca NOI nu vrem sa le gandim? 

Toate acele ganduri despre care vorbim scapa din controlul acestei minti. Vin de dincolo de ea. De unde? Din subconstient sau inconstient, din credinte temeinic inradacinate prin experiente dobandite pe cale proprie sau invatate de la altii.

Iar subconstientul este de milioane de ori mai puternic decat constientul, cel cu care ne identificam. Zilnic – afirma expertii – avem intre 30 si 60 de mii de ganduri. Retinem, adica aducem in constient, constientizam, cam 1 la suta. Deci „numai” cateva sute le „urmarim”, le „gandim” in mod constient, iar pe celelalte doar le observam cum vin si pleaca... cum trec...

Este evident ca mintea constienta, aceea cu care ne identificam cand spunem „NOI”, nu poate sa fie aceea care creaza. Nici prin puterea gandului pozitiv sau oricum ar fi, nici altfel. Pentru ca nu poate sa controleze toate gandurile, pentru ca puterea cea adevarata se afla dincolo de ea.

Dar ceva tot poate sa faca: sa accepte ca discernamantul sau este limitat in ceea ce priveste separarea in negativ-pozitiv, in ganduri rele - ganduri bune. Si ca a gandi cu adevarat pozitiv, in mod constient, cu mintea constienta, inseamna a renunta tocmai la aceasta polarizare.

Sa gandesti pozitiv? Sa nu mai gandesti ca un gand ar putea sa fie pozitiv sau negativ.

 

(Despre „Ce e rau si ce e bine/Tu te-ntreaba si socoate”, vom mai vorbi pe aici. Vom mai vorbi despre ce inseamna a nu judeca, a nu separa si a nu polariza... si despre cum poti face asta. Deocamdata, astept parerile voastre, criticile sau laudele, oricum ar fi ele polarizate sau polarizabile in bune-rele. :) )

Categories: Fara victime sau vinovati

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments