TransFormare cu Mircea CASTER. Consilierul tau personal

Cand iti este bine cu tine, iti este bine oricum. Oriunde, oricand si cu oricine.

trans-formare

 

Click here to edit subtitle

Blog

Cum sa ai Relatii mai bune cu un stres mai redus.

Posted on February 1, 2013 at 9:00 AM

(Material realizat dupa prelucrarea si completarea unui articol al HeartMath Institute. Imaginea dinspre finalul articolului este realizata de o prietena, care pe FB isi spune Ochisiurechi Ro.)

La sfarsitul unei zile lungi si dificile la locul de munca sau la scoala, sau poate dupa inca o zi frustranta de vanat un job sau un client, e bine sa ai pe cineva la care sa vii acasa si care sa te faca sa te simti in siguranta - un sot sau o sotie, parinte grijuliu, frate sau prieten, partener(a), in fine, perechea importanta pentru tine.

Cu totii am auzit, de multe ori, ca merita sa faci orice, pentru a avea relatii bune. Dar asta nu este neaparat ceva ce trebuie sa cititi sau sa auziti, ca sa stiti ca e adevarat. Drept dovada sta caldura pe care o simtim in inimile noastre cand aceia care chiar conteaza pentru noi ne sunt aproape sau chiar si atunci cand, fizic vorbind, suntem departe unul de altul. Dar aceasta emotie pozitiva este, desigur, prezenta, doar cand relatiile noastre chiar „functioneaza”...

Din pacate, asta nu se intampla mereu. Exista o multime de motive pentru care prieteniile si iubirile se topesc si chiar dispar. Fiecare dintre noi poate trai un sentiment de pierdere repetabil, cand legaturile sunt rupte cu cei de care ne pasa. Si putem fi siguri ca mai devreme sau mai tarziu relatiile noastre vor fi testate.

.

Stresul otraveste relatiile

Ba chiar, la vremurile de acum, acest fapt este mai mult mult ca oricand previzibil. Case pierdute, economii risipite, studii amanate, sperante naruite, saracie, violenta... cu toate acestea traite personal sau chiar si numai auzite de pe la altii, nu e de mirare ca nivelurile de stres sunt atat de mari si in crestere pe-ntreaga planeta. Efectele debilitante ale stresului excesiv au fost de multa vreme precizate de catre cercetatorii de la Institutul HeartMath si din intreaga lume: hipertensiunea arteriala, insomnie, oboseala, tulburari cognitive si un sistem imunitar mai putin eficient, tulburari sporite ale ritmului cardiac si ale sistemului nervos autonom, afectand negativ intregul organism. Iar dizarmonia in sistemul nervos duce la ineficienta, la scaderea capacitatii noastre de a gandi clar.

Mai putin vizibile, dar la fel de expuse la risc, sunt si relatiile noastre. Stresul care se consolideaza necontrolat poate otravi o relatie sanatoasa – fara ca macar noi sa aflam. Emotiile negative, care alimenteaza stresul si care, la randul lor, devin aproape incontrolabile in conditii de stres – printre cele mai importante fiind furia, anxietatea si frica - de multe ori ne fac sa rostim vorbe si chiar sa (re)actionam in mod anormal, dur si ilogic.

.

„Relatia functioneaza cum trebuie...”

Ai raspuns vreodata cuiva, "Ah, da, functioneaza bine", ca raspuns la o intrebare privind relatia ta cu persoana iubita, ori cu un prieten, membru al familiei sau un coleg de la locul de munca?

Observa ca in raspuns apare cuvantul „functioneaza”. Pare a fi de la sine inteles ca o relatie implica existenta unui mecanism care trebuie sa fie ingrijit, uns si impins de la spate, ca sa se roteasca in continuare. Si stim, din experienta, ca asa si este.

Si totusi, acesta este un fapt mai putin evident la inceputul relatiilor noastre, care initial au nevoie doar de dragoste, de emotii pozitive, pure. Apoi insa, timpul ne arata ca relatiile cele mai rezistente, mai durabile se bazeaza pe anumite insusiri ce aduc vietilor noastre cele mai mari recompense si semnificatiile cele mai bogate.

Tot ce avem de facut ca sa ne pastram si sa ne consolidam relatiile este pur si simplu sa dezvoltam si sa practicam aceste insusiri, aceste calitati umane care pastreaza relatiile calde (chiar si, sau mai ales) in conditii de stres. Si, apoi, sa ne bucuram de recompensele pe care ni le vor aduce.

.

Comportamentele de baza ale unei relatii “din inima”

Poate ca ati mai primit sfaturi despre cum sa fauriti prietenii puternice sau sa construiti relatii de durata. Sunt sanse mari ca sfaturile acestea sa se refere la ce am putea numi o comunicare si o relationare „din inima”. Absenta in relatiile noastre a acelor comportamente umane, care pornesc „din inima”, poate sa saboteze longevitatea relatiilor noastre, le poate submina rezistenta.

Vedeti in continuare care sunt cele trei comportamente esentiale „din inima”, care pot imbunatati si pot face sa dureze relatiile frumoase.

  • Sa acorzi atentie. - Ce dar mai mare poate oferi cineva, decat atentia, grija sincera pentru altul/alta? Indiferent daca este vorba despre o persoana bolnava sau sanatoasa, daca are suferinte ascunse sau doar are nevoie, ca oricine, de un plus de inspiratie, de orientare sau de incurajare cand ezita sa porneasca pe o noua cale, ori inainte de a lua o decizie importanta, ori cand doar isi pune intrebari despre sensul vietii. Ce poate fi mai frumos si mai atragator pentru altcineva decat sa iti pese sincer, din suflet, din inima, de persoana sa si de tot ceea ce il/o preocupa?
  • Sa manifesti compasiune. – Cand manifestam compasiune din toata inima pentru dificultatile prin care poate sa treaca o persoana, o natiune, planeta noastra sau orice alta entitate, chiar si un animal de companie, nu numai ca ii sprijinim pe altii, dar asta declanseaza si in noi insine adevarate reactii psihofiziologice – arata cercetatorii. Atfel, abilitatile noastre cognitive se imbunatatesc in mod real si devenim mai eficienti in rezolvarea diferitelor probleme si in luarea deciziilor. Ca sa ii putem ajuta pe altii, compansiunea sincera ne face sa fim mai in masura sa gasim solutii. Luati in considerare ce au putut realiza de-a lungul istoriei oameni mari care o manifestat o mare compasiune, cum sunt Maica Tereza, Gandhi si multi altii la fel cu ei.
  • Apreciaza sincer. – Bucuria pe care o pot trai cei carora le exprimam o apreciere reala, sincera, din inima, pentru ceea ce fac si sunt, poate sa fie comparabila cu bucuria iubitilor tineri ce se tin de maini prin parc. Este reala si intensa ca bucuria unei zile insorite, dupa saptamani de cer acoperit parca la nesfarsit. De fiecare data cand aduci aceasta bucurie altei persoane, oferindu-i de exemplu multumiri, exprimandu-ti recunostinta in mod special pentru un cuvant pe care l-a rostit ori pentru ceva ce a facut, sau macar laudand sincer, din inima, pentru ceea ce este sau face, de fiecare data iti faci, de asemenea si tie, un bine imens. Poate te mira asta, dar poti sa o crezi: Institutul HeartMath a realizat o gama larga de studii stiintifice in care o constanta recurenta a fost corespondenta masurabila intre emotiile pozitive, in special aprecierea.

.

Relationand din inima, iti reduci stresul si iti imbunatatesti relatiile.

Concluzia pare sa se impuna de la sine. In baza comportamentelor cele mai profund umane, care pornesc din inima, ne imbunatatim (si) propria noastra stare si ne reducem stresul.

Cu un stres redus suntem deja cu mult mai capabili/capabile sa reactionam la diferite situatii, astfel incat sa ne putem consolida relatii frumoase si de durata, bucurandu-ne de tot ceea ce ne pot acestea aduce.

.

Cele bune sa se-adune!

P.S. Cand doriti sa aflati mai multe despre acest subiect, ori cand apreciati ca ceva nu a functionat, aplicand o tehnica recomandata aici si vreti sa stiti de ce, puteti sa ma contactati aici.

P.P.S. Fiindca in 2013 vor fi in fiecare saptamana articole utile, care pot sa va intereseze, inscrieti-va la pagina dedicata special, ca membri ai acestui site, ca sa fiti siguri/sigure ca le primiti.

P.P.P.S. Seminarul cu cel mai mare numar de participati si care a avut cel mai puternic impact (dintre cele pe care le-am tinut in anii trecuti) s-a numit chiar asa: „Comunica din inima. – Iti schimba viata”.

Anul acesta il voi relua. In curand. Probabil cu alt titlu si cu multe alte noutati.

Categories: Relatii echilibrate

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments